Egyéb kategória, Ezen a napon történt, Népszokások, Uncategorized

A márciuska hagyománya

márciuska

Pár hete ellepték a városokat a márciuskaárúsok, de most lássuk mi is az a márciuska (románul mărțișor). A márciuska egy jelképes ajándéktárgy, mely egy kétszínű (piros és fehér) madzaggal van megkötve. Március elején ajándékozzák a férfiak a nőknek (bár egyes helyeken a nők ajándékozzák a férfiaknak) és a tavaszt szimbolizálja. A hagyomány Romániához kapcsolódik, de  https://ich.unesco.org/ honlap szerint a Moldvai Köztársaságban, Észak Macedóniéban és Bulgáriában is él ez a hagyomány, mely a világörökség része. Annak ellenére, hogy Romániában a románokhoz kötődő népszokás beépült az erdélyi magyarság hagyományai közé és mi is ajándékozunk egymásnak márciuskát, ami kedves gesztusnak számít.

A márciuska hagyományának eredete a ködbe vész, egyes román néprajzkutatók szerint már az ókorban megjelenhetett, ugyanis a mai Románia területén több olyan ókori tárgyakat találtak, melyek a márciuskához hasonlítanak. A román hagyományok szerint a márciuska madzagját Baba Dochia (mitikus személy a román folklórban) fonta (a bolgároknál Baba Marta) mikor hajtotta juhait a hegyekbe, azzal a céllal, hogy követni tudja a nappalok és éjszakák sorát és, hogy elűzze a telet.

Más hagyományok szerint a kétszínű madzag a jó és a rossz, a férfi és a nő össze fonódását jelképezi.

A márciuskát a nők és a gyerekek viselik március elsejétől március 8-ig, amikor a keleti blokkban ünneplik a nők napját. Bár elveszítette eredeti szerepét a hagyomány ma is él a romániai lakosok körében és egyhamar nem fog eltűnni, jól megmaradt a többi importált, tartalmilag üres hagyományok mellett.

Riti József Attila

Viorel Vașadi képe a Pixabay-en

Leave a Reply